Akusztikus koncertek a Metallica gigográfiájából

Az AWMH élő közvetítése kapcsán vetődött fel bennem a kérdés, hogy milyen akusztikus koncerteket is adott története során a Metallica? Azt rögtön leszögezhetjük, hogy sok ilyen eset nem volt és általában valamilyen különleges eseményhez kapcsolódott.

1997.10.18-19 Shoreline Theater, Mountain View – Bridge School Benefit

Mindjárt az első koncertek jótékonysági eseményhez fűződtek. A Bridge Shool Benefit évente megrendezésre kerülő koncertjein ekkor léptek fel először, ráadásul mindkét napon. És egyből egy premierrel kezdtek, a Low Man’s Lyric debütált ekkor a Reloadról. Ez mondhatni adta magát, tekintve, hogy eleve akusztikus számról van szó. Viszont az akusztikus bulik során elővettek több olyan saját dalt is, amit ritkán, vagy soha nem játszottak „hangos” verzióban. Ebbe a kategóriába tartozik a Poor Twisted Me, melyet szintén a Shoreline-ban játszottak először és normál koncerten inkább hanyagolták…

 

 

1997.11.14 Virgin Radio, London

Egy rövid, három számos performanszt nyomtak itt, ami egyébként teljesen jelentéktelen lenne, hacsaknem építettek volna be egy hasonló akusztikus blokkot a teljes következő évi Poor Re-Touring Me turnéjukra!

1997.12.18 KSJO Radio, San Jose

A „Don’t Call Us, We’ll Call You” rádiós show keretében nagyjából ugyanaz volt a program, mint a Bridge School-on, de itt már beújítottak a Creeping Death-el is. Ennél emlékezetesebb volt viszont a Tuesday’s Gone dal, ahol egy sor vendéggel kiegészülve (pl. Pepper Keenan, Jerry Cantrell, Les Claypool, Jim Martin stb.) adták elő a Lynyrd Skynyrd klasszikusát – ami aztán úgy megtetszett nekik, hogy a Garage Inc. feldolgozáslemezükre ezt a koncert verziót tették fel! (Hallható is, ahogy beszámol James az elején, illetve a végén a pacsizások.)


1998 – Poor Re-Touring Me

Azt tudtátok, hogy volt egy teljes turné, amin végig nyomtak akusztikus blokkot is? Ebben az időszakban nyitottak voltak minden újra, olyat akartak csinálni, amit előtte még nem (hamarosan következett is a Garage Inc. és az S&M). Bejött az unplugged is, ezért úgy döntöttek, hogy a normál szettbe is csempésznek belőle. Az akusztikus részben jellemzően a Low Man’s Lyric-et, Four Horsemen-t és a Last Caress-t szúrták be. (Ha nem emlékszel rá, nem véletlen: ez a turné kivételesen nem csak hazánkat de egész Európát elkerülte.)

 

2007.10.27-28 Shoreline Theater, Mountain View – Bridge School Benefit

Kerek tíz év után visszatértek a Bridge School Benefitre. A koncertek sok új izgalmas feldolgozást hoztak magukkal – több olyat, ami csak itt hangzott el. Például az I Just Want To Celebrate a Rare Earth-től, vagy az Only Happy When It Rains a Garbage-től. Hagyomány, hogy két fellépést vállalnak itt, de 2007-ben arra is volt energiájuk, hogy két különböző szettet mutassanak be, így még több újdonság fért bele. A saját dalokat tekintve sem csak a 9-10 évvel korábban már átértelmezett klasszikusokat hozták. Például az All Within My Hands is (ami teljesen új megközelítést kapott) itt debütált élőben először, ami egy újabb jó példa arra, hogy feldolgozásokban is igen erősek (legyen az akár idegen, akár saját dal).

 
2014.05.12 Club Nokia, Los Angeles, California - Musicares MAP Fund Benefit Concert
Ezen a jótékonysági fellépésen Ozzy előtt tisztelegtek. Kedvenc Beatles dalát az In My Life-ot neki dedikálták, tőle pedig a Diary of a Madman-t adták elő. A Deep Purple When a Blind Man Cries-ja is terítékre került, ezzel három új cover dal debütált az estén.

 

 

2016.10.22-23 Shoreline Theater, Mountain View – Bridge School Benefit

A Shoreline Theater-ben harmadszorra a Bridge School 30. évfordulója alkalmából léptek fel. Meglepetés szerencsére itt is felbukkant. A  Clampdown-t még sosem hallhattuk tőlük. De a Bleeding Me-t sem játszották még akusztikusan. Sőt, a Seek and Destroy-t sem! Gondoltátok volna? :)

2018.11.03 The Masonic, San Francisco - The All Within My Hands Helping Hands Concert & Auction

Ha már saját segélyszervezetet alapítottak, ideje volt ennek is egy külön eseményt szervezni, ami abszolút sikeres is lett, több mint 1,3 millió dollárt gyűjtöttek! Előzenekarként a Cage the Elephant lépett fel. A szett vegyesen tartalmazott minden féle saját szerzeményt és feldolgozást is az elmúlt évek akusztikus fellépéseiből, így lett talán a leghosszabb ilyen showjuk 12 dallal. A hanganyagot hivatalosan is megjelentették „Helping Hands... Live & Acoustic At The Masonic” címmel LP-n, így már élő akusztikus kiadvány is szerepel a Metallica diszkográfiában.

 

 

2020.11.14 HQ, San Rafael – AWMH Live Stream
Az aktuális koncert nyilván más lesz a jelenlegi helyzetben. A helyszínben is megmutatkozik ez, most végképp hazai pályáról jelentkeznek, a "főhadiszállásukról". Részletesebben itt olvashattok a koncertről.

 

És ami kimaradt…

Karrierjük kezdetétől kezdve egészen 1997-ig nem húzták ki a 220-at, ez alól egy apró kivételt lehet még mondani 1996-ból, ami nem is igazán kivétel, mert James csak szólóban adta elő, ráadásul tv felvételen. Ez a Mama Said, ami azóta sem hangzott el koncerten... (Kicsit olyan ennek a dalnak a sorsa, mint az Unforgiven II-nek, amit a Billboard Music Awards-on bemutattak '97-ben, majd 18 évet kellett  várni rá, hogy a nagyközönség is hallja. Talán egyszer a Mama Said is követi...)

 

 

Hetfield a Metallica berkein kívül is vállalt szerepet akusztikus bulikon. Ilyenek voltak például az Acoustic 4 A Cure estjei, ezeknek is érdemes utánanézni, ha bejöttek az unplugged dolgok és csemegéznél még...

 

Copyright © 2014 Metallica Hungarica - The First Hungarian Chapter. All Rights Reserved.