Ilyen volt a Metallica első live stream (akusztikus) koncertje!

Azt gondoltam, már nem sok olyan, van, amire a Metallica azt mondja, hogy „first time ever”. De még mindig találnak ilyet, mégha most kényszerűségből is kellett ezt kipipálni: live stream koncertet még nem adtak. A Metallica teljes évi programját törölni kellett a covid miatt, így ennyi jutalomfalat igazán járt nekünk, rajongóknak is! Ráadásul Jamest is látni szerettük volna, hiszen egy év telt el az utolsó normál koncert óta! De hála égnek már rég nem James rehabja miatt nincsenek koncertek. Ő láthatóan újra jó formában van és csak a lehetőségre várnak, hogy újra színpadra lépjenek! Tehát ha zárt kapuk mögött is, de megszervezték a „The All Within My Hands Helping Hands Concert & Auction” második eseményét.


2020-11nov14 pic16

 

A szettet a Blackened-del kezdték, amit még idén májusban értelmeztek újra akusztikus formában. A dalt teljesen új alapokra helyezték (amíg Hetfield visszavonult) és igen érdekes feldolgozást hoztak össze a saját dalukból! A második dal a Creeping Death volt, amit játszottak már „halkabb” verzióban, de ezt is átvariálták és lelassították kicsit. Ilyen formában ezt sem hallhattuk még. A Deep Purple egy kevésbé ismert dala lett az első feldolgozás, a When a Blind Man Cries. Lars köztudottan nagy rajongója a csapatnak és a 2012-es „Re-Machined” feldolgozás albumon szerepeltek ezzel a dallal (amit 2016-ban adtak elő először a Bridge School Benefit bulikon). Ezután a The Unforgiven klasszikusa jött. A következő tétel megint újdonság volt a csapat rövidke unplugged története során. A legutóbbi, 2016-os Hardwired albumról a Now That We’re Dead-et is újra csomagolták nekünk. Szerintem ez nagyon jól sikerült és ehhez nem is kellett úgy kifordítani magából a dalt, mint például a Blackened-et. Kötelező darabként természetesen a Nothing Else Matterst sem hagyhatták ki, a második feldolgozás pedig a Turn The Page volt. Az akusztik programot Az All Within My Hands-zel zárták, ami ebben a formában már külön életet él – legalább így, hiszen a St. Anger záródalát eredeti verziójában még soha nem játszották. A csapatot az ifjabb generáció is színesítette Myles Ulrich és Caster Hetfield személyében. Az együttest egyébként Avi Vinocur egészítette ki vokálon és mandolinon (aki már a szimfonikus koncerteken is kísérte őket), illetve Henry Salvia billentyűkön.
Mint kiderült, az eseményt két blokkra osztották és itt még csak félidőnél tartottunk. A koncert második felében „normál” hangos koncertet adtak. De csavar azért itt is akadt, rögtön az elején. A Disposable Heroes szintén rendhagyó formában került terítékre. A dalnak a korábbi akusztikus verzióját vették alapul és ezt adták elő „hangosan”, amivel szinte egy új dalt kaptunk.

A koncert helyszíne a „HQ”, vagyis a Metallica főhadiszállása volt San Rafaelben. A zenekar mögött a háttér egy digitális „Fal” volt, melyen azokat a rajongókat vetítették ki, akik vagy VIP jegyet vettek, vagy kisorsolták őket. A tagok különösen sok időt szántak rá, hogy ők is szerepet kapjanak és minden dal között végig mustrálták, kik is vannak jelen és többeket meg is szólítottak.

Ha a feldolgozás kategóriában is, de még premiert is hozott az este! A House Of The Rising Sun-t, melyet a The Animals tett világszerte híressé 1964-ben! Azt sejtettem, hogy a Load érából akad pár dal, ami hiányzott az elmúlt évek setlistjeiből, de azt nem gondoltam volna, hogy kilenc év telt el, mióta a Wasting My Hate utoljára előkerült – és ehhez is egy jubileumi (30 éves) évforduló kellett… A végére azért hagytak néhány klasszikust. A Bells – Master – Sandman trióval zártak.

Az esemény azért lehetett fontos – a tagoknak és rajongóknak egyaránt – mert most már kijelenthető, hogy sajnos a 2020-as évet igazi koncert nélkül zárták. Ezen kívül a Howard Stern Show-nak adtak elő néhány dalt, illetve szintén steril körülmények között vettek fel egy koncertfilmet, amit autósmozikban adtak le Amerikában. Az ekkora kihagyás nagyon is szokatlan a történetükben. A 2003-as visszatérésük óta mindössze egyetlen év volt (majdnem) fellépés mentes: 2005. Ekkor csak a Rolling Stones-nak nyitottak két estén.

Azt hiszem, mondhatjuk, hogy jól sült el a Metallica első stream koncertje. Hozta azt, amit egy ilyen eseménytől várhatunk. Nem utolsó sorban pedig jó ügyért is fizettünk be, amivel 1,3 millió dollárt gyűjtöttek össze! Az élő adáson túl is volt érdeklődés, sokan utólag is szívesen nézték, így még kb. két hétig elérhetővé tették a felvételt. Nagyon ízletes és különleges falat kenyér volt ez nekünk az ínséges időkben!

Copyright © 2014 Metallica Hungarica - The First Hungarian Chapter. All Rights Reserved.