Viszlát Metclub!?

What?

2015. október 28-án a Metallica 34 éves lett! Örömteli nap kellene, hogy legyen, mégsem az. Ezen a napon ugyanis bejelentették, hogy a METCLUB (a jelenlegi exkluzív formájában, mely 1993-ban indult) megszűnik működni. A furcsa visszavonulás a So What magazinnal kezdődött. Sok-sok év után augusztusban közölték, hogy a Metallica hivatalos újságja idén jelenik meg utoljára.

Az utolsó előtti szám címlapja, mely a héten kerül postázásra. 22. évad, 3. szám

 

Már a So What! hiánya is nagy felháborodást eredményezett a rajongók között, akik nagy örömmel gyűjtötték az eddig negyedévente megjelenő színes, minőségi lapot. Exkluzív tartalmak, interjúk jellemezték, profi szerkesztéssel, rengeteg fotóval. Nem is értettük, hogy mivel kárpótolnak, esetleg engednek-e tagsági díjból. Megkaptuk a választ...


Ingyenes klub

Vagyis azt, hogy ezután ingyenes formában működik tovább a klub. Azt, hogy egy Metallica szintű csapat nem akar egy "rendes" rajongói klubot működtetni, senki sem érti és rengeteg rajongó egy emberként háborodott fel és próbálja megérteni, miért? Részükről mindkét esetben az volt a válasz, hogy 2015-öt írunk és a digitális korban az online megjelenés sokkal fontosabb. Vagyis az újságnak szánt tartalmak ezután is felkerülnek online formában. Tehát mostantól a klub ingyenes, egy egyszerű regisztráció után bárki beléphet. De úgy tűnik, hogy ennyi. Teljesen természetes, hogy ingyen ugyanazt nem kaphatjuk meg. Jött egy nappal később egy hírlevél, amiben igyekeznek sok mindent tisztázni. Ebben az okok között azt írták még, hogy "túl exkluzív volt a klub, túl kevés embernek, hiszen nem mindenki engedhette meg magának az éves 60 dolláros díjat". Ez természetesen igaz, de abból, hogy én 2009-ben a belépésemkor a 884158-as regisztrációs számot kaptam, valahogy nem következtettem arra, hogy kevesen vagyunk.

Mi veszett el?

Ami alapból járt a klubban az említett négy újság, egy Metclub póló és koncertjegy elővásárlási jog szinte minden koncertre. Sok koncertmániásnak olyan fontos volt az utóbbi, hogy azt mondták önmagában ezért megérte a tagdíj. Gyűjtőknek pedig olyan cuccok kerültek a webshopba, amit csak ott lehetett megvenni. És persze zenekari fotót és üdvözlő levelet sem fogunk már kapni. Ezeken felül jöttek a sorsolások. A "meet and greet" lehetősége szintén olyan csábító volt, hogy csak emiatt is sokan csatlakoztak. Mivel minden egyes koncert előtt volt erre alkalma kb. 30 szerencsésnek, azért az évek során sokaknak okozott ez örök élményt. Persze igaz, hogy mások akár tíz év alatt sem nyertek, míg valaki meg háromszor is, de a lottózás már csak ilyen... 2012-ben a Black Album turnéján is fantasztikus élményt jelentett a snakepitbe kerülés, de aki idén a színpadról nézhette végig például a bécsi koncertet, az sem fogja elfelejteni élete végéig... Mindezekre ha igen kis esély is, de volt. Bizony kicsi, ez is azt mutatja, hogy eddig is milyen sok (aktív) taggal rendelkezett a metclub. És volt, hiszen ezután bárki jelentkezhet egy sorsolásra, aki hallotta már a Nothing Else Matterst, vagy a csapat facebook oldalának lájkján kívül még egy regisztrációhoz is veszi a fáradtságot... De ezeken túl is voltak apróságok, amiből látszott, hogy igazán odafigyelnek a "keménymagra". Ha valaki például tíz embernek ajánlotta a klubot, akik csatlakoztak is, ilyen ajándékban részesült:


De kedvezményt a metstore-ban mindenki kapott több merch cuccra is. Azt már ne is részletezzük, hogy a 30 éves szülinapot is négy ingyenes koncerttel ünnepelték csak klubtagok között.

Mi maradt? Mi lesz ezután?

Az egyetlen biztos pont az, hogy a Metclub oldalt ezután mindenki olvashatja. Ne csak panaszkodjunk, itt van mindjárt egy exkluzív James interjú első és második része.

Ez ugye a So What helyettesítője. A hírlevél szerint Metclub pólót ezután is fognak árulni, amit bárki megvehet, ha szeretné. A jövőre nézve is ígérnek sorsolásokat (beleértve a Meet and Greet-et is), de hogy lesz-e értelme ezekre nevezni, nem tudni...

A helyi chapterek ugyanúgy működhetnek tovább, ezután is hivatalosan regisztrált formában, melyeket listáznak a Metallica.com-on.

 

Kárpótlás a "Legacy" tagoknak

Metclubberekből "Legacy" rajongók lettünk. Így nevezték el azokat, akik hosszabb ideig voltak klubtagok. Vagyis öröm az ürömben, hogy az ingyenes klub ellenére mégiscsak megkülönböztetik a lojális rajongókat bizonyos esetekben.

  • Ígéretük szerint ezután is próbálnak bizonyos számú elővételi jegyet biztosítani
  • Akik minimum két évig tagok voltak, ezután is kapnak kedvezményt a metstore-ban (és minél hosszabb a tagság, annál nagyobb a kedvezmény)
  • A meet and greetek bizonyos számát a régi tagoknak foglalják, köztük sorsolják. (Hogy a gyakorlatban ez mennyivel nagyobb esélyt jelent, nem lehet tudni...)

 

Az oldal egyelőre formálódik, sok tartalmat ígérnek. A webshop-ban pedig elvileg lesz megfizethető szállítási opció is.

Az egyetlen jó hír a Metallica közleményéből:

"This is a change we have been thinking about for quite some time and the opportunity presented itself while the band is in the studio finishing the next album."
vagyis: Ezen a változáson már jó ideje gondolkodtunk és az időzítés adta magát, amíg az együttes a következő album befejezésén dolgozik.

Copyright © 2014 Metallica Hungarica - The First Hungarian Chapter. All Rights Reserved.