A Metallica legelső koncertje

1982.03.14 Radio City, Anaheim, CA


Érdekesen indult a Metallica karrierje, hiszen mondhatni előbb készítettek demó, minthogy egyáltalán megalakult volna a csapat - köszönhetően Larsnak, aki még együttes nélkül foglalt egy helyet az első Metal Massacre válogatáslemezen. (A legelső Hit The Lights felvételen Ron nem is játszik, ellenben közreműködik Lloyd Grant, aki sosem volt a csapat tagja.) Pár hónap próba után azonban kezdték rendezni a soraikat és elkezdődtek a koncertek is.

Setlist:

1. Hit the Lights
2. Blitzkrieg
3. Helpless
4. Jump in the Fire
5. Let It Loose
6. Sucking My Love
7. Am I Evil?
8. The Prince
9. Killing Time

Ha hihetünk a forrásnak, Lars az 1982-es első koncertek adatait maga írta fel, így például tudhatjuk, hogy miket játszottak, szinte az összes 1982-es bulin. Állítólag ezek voltak Lars eredeti jegyzetei:

"A legelső koncert. Nagyon ideges. Egyetlen fellépő csapat. Dave elszakított egy húrt az első számban. Játékunk elment. Egész jól zajlott le a buli."

Közönség: kb 75 fő

Fizetés: $15

Itt még a "New Wave Of British Heavy Metal" stílus dominált, játszották a Sucking My Love-ot is a Diamond Head-től, ami aztán gyorsan kikopott a programból (témáját illetően is eléggé eltér a Metallica későbbi mondanivalójától). Demón is szerepel ez a szám, de Ron McGovney egy mostani visszaemlékezésben azt mondta, nem is akarták felvenni, csak egy próbán játszották el, amit akaratukon kívül rögzített valaki (ki tudja, pontos-e a visszaemlékezése?)

Az alábbi hanganyag nagyjából megmutatja, hogy milyen volt a Metallica akkor. (A hang a youtube címzés ellenére nem a koncert, hanem egy 1982 márciusi demó, vagy próbatermi felvétel, amit Ron garázsában vettek fel.)

Főleg feldolgozásokat nyomtak, mindössze két saját szám mellett: Hit The Lights, Jump In The Fire. Bár elvileg a Motorbreath is megvolt már, hiszen azt még Hugh Tanner-rel írta James a Metallica előtt. Talán ez is mutatja, hogy Mustaine eleinte még magabiztosabb volt.

Line up:
James Hetfield - ének
Lars Ulrich - dob
Dave Mustaine - szólógitár
Ron McGovney - basszus

(hogy hogyan alakultak a felállások az évek során, ITT tekinthető meg)

A koncepció is nagyon kezdetleges volt, hiszen James még csak énekelt, nem gitározott. Pedig mikor már beindult a banda szekere a Ride megjelenése után, még mindig gondolkodtak azon, hogy más énekest keressenek (de szerencsére John Bush maradt az Armored Saint-nél).

Lars egy későbbi visszaemlékezése:

"Hogy is volt a legelső koncert, amit valaha játszottunk? Az első számban Dave elszakított egy húrt, eh. Nincsenek roadiek. Nincsenek tartalék gitárok. Tíz perces csend következett (hallani lehetne, ha egy tű leesne), amíg újrahúrozta. Én a dobom mögé bújtam, mialatt James egy szerény stand up-ot próbált összehozni (nem sikerült), majdnem kifutottam a klubból..."

Hivatalos infó:

http://www.metallica.com/tour/mar-14-1982-anaheim.asp

 

 

 

Copyright © 2014 Metallica Hungarica - The First Hungarian Chapter. All Rights Reserved.