Titkos koncertek a Metallica koncertográfiából

1984.07.20 San Francisco, Mabuhay Gardens "The Four Horsemen"

"Ez az első koncertjük egy sikeres európai turné után" Így konferálták fel a "The Four Horsement a Mabuhay Gardens-ben. 1984 első félévében a csapat először járt Európában és még a Kill 'em Allt promózták, tíz nappal voltak a Ride The Lightning hivatalos megjelenése előtt. James különösen jó hangulatban van, valószínűleg kicsit jobban elengedték magukat, mivel ez nem hivatalos Metallica buli volt. Blitzkrieggel kezdtek, aztán nagyjából az akkor szokásos setlist.

1986.11.08 Reseda, Country Club - Jason első koncertje

Ahogy a Garage Days EP is jó mód volt arra, hogy ne egyből teljes albumon próbálják ki Jasont, úgy koncertet illetően is megvolt a bemelegítés. A Country Clubban egy titkos koncertet adtak, másnap a Jezebelle's-ben szintén bemutatták Jasont a helyi közönségnek. (Egy héttel később pedig már Japánban turnéztak.)

(videó Jason második Jezebelle's-i koncertjéről van)

 

 

1987.08.20 London, 100 Club "Damage Inc"

Februrárban fejezték be a Damage Inc európai turnét. Ezután hosszabb szünetet tartottak, csak három koncertre mentek Európába augusztusban. Donington előtt két nappal adták ezt a titkos bulit a 100 Clubban, aminek az érdekessége, hogy nem csak a Leper Messiah-t játszották itt először, de több számot a Garage Days EP-ről is, amit szinte teljes egészében (Green Hellt kivéve) előadtak. A Leper Messiah-t James "Jim and Tammy"-nek dedikálta (Jim Bakker, Tamara Faye LaValley), talán ők ihlették a dal szövegét...

1988.05.24 Los Angeles, Troubadour "Frayed ends"

Két bemelegítő koncertet adtak egymás után 23-24-én a Troubadourban a Monsters Of Rock amerikai turnéja előtt. A "Frayed Ends" nem lehetett nagy rejtély, hiszen előző este is itt játszottak. Miért ne duplázhatnának? Az előző napon debütált a Harvester Of Sorrow, amit kicsit furán fejeznek be: "még nincs vége ennek a számnak" (James). (A Four Horsemen előtt valaki bemondja, hogy nézd, ott van Ron. Lehetséges.)

1990.05.11 London, Marquee (opening for Metal Church)

Egy rövidebb európai turné előtt a Metal Church-nek nyitottak ezen a napon a Marquee-ban. Itt is kapott a közönség egy premiert: Shortest Straw.

1991.08.01 Petaluma, CA, Phoenix Theatre
1991.08.02 Petaluma, CA, Phoenix Theatre

Sok infó ezekről nincsen, de állítólag más néven hirdették a bulikat, bár az első után már nem lehetett titok. A Monsters Of Rock európai turnénak indultak neki augusztus 10-én és ezt előzte meg ez a két esemény. Itt debütált az Enter Sandman és a Sad But True.

1995.08.23 London, Astoria II

1995-ben csak öt koncertet adtak és az egyetlen hivatalos Európában a doningtoni volt. Ez előtt három nappal játszottak az Astoria II-ben. Itt már műsoron volt a 2x4 és a Devil’s Dance. Találtam olyan infót is, miszerint ez metclub tagoknak tartott koncert volt és nem titkos.

(A bootleg a Livemetalica vault oldaláról is letölthető)

1995.12.14 Los Angeles, Whisky a Go-Go "The Lemmys"

A másik igazán érdekes ’95-ös esemény pedig egy privát szülinapi party. Lemmy 50. születésnapját a Whisky a Go-Go-ban ünnepelték meg és nem is akárhogyan! Csak Motörhead klasszikusokat játszottak, ráadásul minden tag Lemmynek öltözött! A Garage Inc Cd-re került dalokat is a koncertre készülve előző nap rögzítették a The Plant Studiosban, Sausalitoban. (A stúdióban is élőben játszották fel.)

 

1996.06.04 San Jose, Tower Records "Truckload show"
1996.06.04 Sacramento, Tower Records "Truckload show"

1996. június 1-jén jelent meg a Load album, a Lollapalooza és a Poor Touring Me turnék előtt pedig két titkos és több csak klubtagoknak szánt koncerten játszottak. Hat számos szettet adtak San Joseban és Sacramentoban is, egy teherkocsin/kamionon elhelyezett mobil színpadról. Sacramentoban állítólag figyelmeztették őket, hogy közlekedési okokból nem engedélyezik a koncertet a Watt ave-en, és a város megbírságolhatja őket, ennek ellenére leadták a koncertet. (San Jose-ban hallhatta a közönség először élőben az Until It Sleepst és az Ain’t My Bitchet.)

2002.06.04 San Francisco, Kimo's Bar "Spun" (/w Bob Rock)

Ahogy a Some Kind of Monsterben is látható, nem igazán voltak a topon 2002-ben. Összesen két kis fellépésük volt Bob Rockkal (mindkettőről látható néhány szám a Fan Can 5 dvd-n). Ezen a koncerten Spun álnéven léptek fel. A számlista érdekes volt, több Ramones feldolgozást is játszottak, amit azelőtt soha – Ramones tribute albumra készültek, amire végül a 53rd & 3rd került fel.
(A Kimo’s egy tényleg kis hely, amit 2011. december 8-án egy metclub party alkalmával simán teltházra megtöltöttünk, pedig csak a Relicseed játszott ’tallicát. Itt láttuk, hogy még be is kereteztek egy a koncertet idéző cikket.)

kimo

2003.01.19 Oakland, Network Associates Coliseum Parking Lot - Raider vs Titans meccsen (/w Bob Rock)

Meglepetéskoncert az oaklandi Raiders vs Titans AFC bajnoki meccsen. Nem jelentették be előre, ugyanazon a mobil színpadon léptek fel, mint az 1996-os „Truckload” showkon. Így igyekeztek hangulatot teremteni a meccsre és bíztatni a Raiderst. Az ő színeikben fekete/ezüstben játszottak. A harmadik, utolsó buli, amin Bob Rock egészítette ki a csapatot.

(Szintén a Fan Can 5 dvd-ről)

2003.06.01 Donington, Download Festival, Scuzz Stage

Az első Download fesztivál. A headlinerek (Iron Maiden, Limp Bizkit) már megvoltak, de a Metallica mégis szívesen játszott volna a fesztiválon. Ezért délutáni időpontban a kisebb Scuzz színpadon léptek fel. Pletykák voltak a buliról rádióadásban is. Ha minden igaz Apocalypticát hirdettek meg és a gyanús az lehetett, hogy az ő programjuk hosszabb volt, mint mindenki másé azon a színpadon. Akik elmentek, jól jártak. Egy (Metallicához képest) rövid, de intenzív showt láthattak kezdve a Blackened, No Remorse számokkal, befejezés a Creeping Death, Damage Inc-kel. Frantic és St Anger fix volt az akkori programokban. (Egy rádióadásban a Creep-et közvetítették.)

2008.06.12 Nashville, The Basement, Grimey's Record Store

„A Metallica kb. 175 embert lepett meg egy szuper privát koncerttel a helyi lemezboltban a Grimey’s-ben” Egy szerencsés elmondása szerint: "volt egy "Shindig" sorsolás és ha a városban voltál a Bonnaroo fesztivál idején, ajánlott volt, hogy részt vegyél rajta a Metclub tagságodon keresztül. A nyerteseknek még mindig nem árulták el, mit takar az esemény, csak akkor mikor már összegyűltek az utcán a megadott időpontban"
A koncert anyagát hivatalosan is megjelentették (Live at Grimey’s) Cd-n és vinylen is, ezzel támogatva a független lemezboltokat. Kicsit olyan ez az EP, mint egy bootleg cd, de ez kivételesen abszolút hivatalos Metallica kiadvány!

2009.03.20 Austin, Stubb’s BBQ - Guitar Hero party

Ez volt talán az egyik legkevésbé eltitkolt „titkos koncert”. A Guitar Hero partyt eleve úgy hirdették, hogy jelen lesznek a Metallica tagjai is. Nem csoda, hogy a partyból egy koncert kerekedett.

2013.06.08 Detroit, Orion Music + More Festival "Dehaan"

A 2013-as második Orion Music + More fesztiválon, amely a Metallica saját szervezésében zajlik az eredeti program szerint úgy tűnt, a csapat csak egy koncertet ad a második napon (első nap a Red Hot Chili Peppers volt a főbanda). De nem így lett! Dehaan álnéven játszották el a Kill 'em All teljes albumát! A szemfüles rajongók persze már előre tudhatták, hiszen a Dehaan köthető az új 3D film főszereplőjéhez, ráadásul ilyen banda nem is létezik... amikor pedig kikerült a Metal Up Your Ass a háttérben, már biztosra vehette a közönség, hogy itt a Metallica fog fellépni. (Eredetileg a Kill em All albumnak is ezt a címet szánták.) Először James jött ki a színpadra, bár ebben még semmi különös nem volt, hiszen sok csapatot valamelyik tag konferál fel, ahogy ezt tavaly is tették. De ezután jött Lars és a többiek is és belecsaptak a Hit The Lightsba! (A fesztiválon most is ott volt Ray Burton, ahogy 2012-ben is és ezt a bulit a színpad széléről nézte végig.) Délután 16:30-kor játszottak a Damage Inc színpadon a Dead Sara és a Flag együttes között.

 

 

2021.09.16 San Francisco - The Independent

Két év után készültek végre a visszatérésre a covid és James rehabja után. Az első nagy fesztivál szeptember 24-én Louisville-ben volt, de senki sem sejtette, hogy ezt megelőzően lesz bármilyen megmozdulásuk. Bár utólag belegondolva nem furcsa, hogy hazai pályán 2021-ben is bedobtak egy titkos eseményt, hiszen több turnét előzött már meg ilyen "warm up" buli. A koncertet teljes titoktartás övezte és csak aznap kb. délben publikáltak infót. Jegyeket csak helyben a The Independent jegyirodájában lehetett venni és szigorúan csak egy darabot per fő. Kb 400-at adhattak el baráti, 20 dollárért. Helyieknek szólt tehát kizárólag (volt, aki elindult kocsival, de 2 óra múlva már sold out lett). Meglepő módon a Whiplash-sel nyitottak és egy teljes, közel 2 órás szettet adtak, hasonlóan a későbbi őszi fesztiválfellépésekhez.

 

 

2021.09.20 Chicago - The Metro

Tartogattak még egy meglepetést azonban! Kentucky állam felé útközben megálltak Chicagoban és visszatértek ugyanabba a The Metro klubba, ahol 1983-ban is játszottak! Egy nagyon érdekes cikket lehet olvasni arról, milyen titoktartás közepette szervezték ezt a show-t is és hogy a klub teljes személyzete szinte az utolsó pillanatig nem tudta, hogy kik is fognak aznap fellépni. Itt is "retro" áron adták a jegyet és csak a helyi pénztárban lehetett hozzájutni.

 

Copyright © 2014 Metallica Hungarica - The First Hungarian Chapter. All Rights Reserved.