So What 19.4 - A teljes arzenál

Bár 2008-ban jelentetett meg albumot utoljára a Metallica, jó koncerbandához hűen azért nem unatkoztak:
- 2010-ben végre annyi év után a Big Four is összeállt pár koncertre,
- 2011-ben részt vettek Lou Reed Lulu projektjében, amire biztosan mindenki emlékszik (hehe)
- 2011. december: a 30 éves jubileumot a Fillmore klubban ünnepelték egy héten keresztül
- 2011. december: megjelentették a Beyon Magnetic EP-t (ami történetük során először tartalmaz albumról lemaradt számokat)
- 2012. május-június: a Black album felelevenítése snakepittel
- 2012. június 23-24: megálmodták és megvalósították saját nagyszabású fesztiváljukat (Orion Music and More)
- 2012. július-augusztus: Mexikóban és Kanadában különösen látványos koncerteket adtak, melyeken felvonultatták a "teljes arzenált" és leforgatták a 3D mozit.

Utóbbi kulisszatitkaiba vezet be bennünket a So What magazin 19.4. száma. Pontosabban a mexikói bulikba (magáról a 3D filmről külön számolnak majd be), bár a kettő élesen nem választható el. Egy Mexikó méretű országhoz viszonyítva a Sports Palace befogadóképessége meglehetősen kicsi (már 1993-ban is öt koncertet adtak itt zsinórban), így nyolc(!) bulival próbálták kielégíteni az óriási fővárost. Persze mondani sem kell, hogy voltak olyan fanatikusok is, akik kipróbálták, nem kapnak-e csömört nyolc Metallica koncerttől...

 Készült interjú Dan Braun produkciós managerrel, Pat Seeley technikai vezetővel, Peter Mensch Q Prime managerrel, Marcia Kapustin videó rendezővel és egy kerekasztal beszélgetés is zajlott a csapattal.

Steffan Chirazi (So What főszerkesztő) is megemlített pár dolgot, az elmúlt évekből, erre Lars elmondta, hogy nem olyan tervezett módon alakulnak a Metallicában a dolgok, mint egyesek gondolnák:

Lars: "Nem tudom, hogy a "keresés"-e a megfelelő szó erre. Nem hiszem, hogy bármelyikünk  azért ülne ide le, hogy azt mondja: "Próbáljuk meg felrázni a dolgokat, amennyire csak lehet!" Ezerszer elmondtam.
Lou Reed: Akartok egy albumot készíteni Lou Reed-del:?
- Oké, csináljuk meg...
Azt hiszem az embereknek van egy ilyen elképzelésük, hogy a négy Metallica tag körbeül és kiagyalják ezeket a dolgokat. De ez nem így néz ki. Vegyük a filmet. Peter Mensch felébredt az éjjel közepén és jött ez a best of mozi ötlet. Aztán beszélgetett velünk erről két és fél évvel ezelőtt és érdekesen, kihívóan hangzott. De ez nem arról szól, hogy "hozzunk össze minél több dolgot, amennyit csak tudunk, semmint egy új albumot hozzunk ki új számokkal."

Stefan elmondása szerint Peter Mensch 2010  májusában Belfast-ban jött elő az ötlettel, később megindult a tervezés, de a csapat ekkor meg nem igazán látta, hogyan is fog az egész kinézni:

Lars: "...a folyamat elején, ahogy valaki mondta, hogy a koporsókkal ez meg az lesz... mondom, ha? oké...És ránéztem az e-mailre, oké, ez nagyszerű. De nem igazán, amíg nem tudsz rá koncentrálni, meg kell érteni, hogy ez akkor történt, mikor Lou Reed-del készítettünk lemezt. Vagy épp valami mást csináltunk... Treasure Island (2011 nyarán raktáépületekben itt állították fel a színpadot) volt az, ahol először láttuk, mi is ez. Besétálsz, és látod, hogy hú, ez életre kelt! Tehát eddig egy hosszú út volt. Két és fél év Belfasttól Mexikó-ig és sok minden változott, aztán csináltunk néhány dolgot Treasure Island-en, miután rengeteg minden megváltozott.

Stefan: Mi volt a legnagyobb félelmetek a produkcióval kapcsolatban?
Lars: "Hogy az egész bénán sül el"
Kirk: "Hogy meg fogunk halni. Hogy felrobbanok, ha rossz helyen állok. Csak olyan sok dolog történt az egész koncert során. Folyamatosan emlékeznem kellett, hogy hol legyek, vagy hol ne legyek. És egyszer Justin írt nekem egy kis üzenetet egy szalagra, leragasztva a gitáromra, így emlékeztetett, hol legyek egy adott dalnál.
James: "Ha meg akarsz égni, maradj ahol vagy!"
Kirk: "Igen, a színpad végén, ennél a dalnál"
Lars: "Ne olvasd el ezt az üzenetet"

Lars: "Ott ülsz, ránézel ezekre a dolgokra. Úgy gondolom nagyszerű történelmünk van: a Justice szobor, mindaz amit csináltunk nagyszerű volt és úgy gondolom óvatosnak kell lenni a múlttal. Nyilvánvalóan a maga dicsőségében kell megünnepelni, ugyanakkor nem akarsz ezeknek a babérjain pihenni. Ma megcsinálhatjuk a Justice szobrot háromszor olyan nagyra, háromszor jobbra, háromszor részletgazdagabbra, stb. de korábban volt benne valami majdhogynem ártatlanság, az egész még fejlődésben volt.  Tehát természetesen létrehozható 2012-ben nagyobbra, rosszabbra, jobbra, de óvatosan kell hozzá közelíteni, hogy megmaradjon az az érzés, vibrálás, tudod mire gondolok? Tehát ez volt a legnagyobb félelmem."

Lars: "A legjobb dolog azokból a napokból (Mexikó) az volt - mindegy, hogy éreztem magam minden nap - amikor beértem a meet-and-greetre és találkoztam azzal a 20-30 emberrel. Ez elvonta a figyelmem, bármire is gondoltam, bármit éreztem, bármit csináltam. Igazán kemény nyaram volt bizonyos személyes oldalon, de megjelenni azok előtt a gyerekek előtt minden nap azokon a meet-and-greeteken, az egy instant gyógyszer volt és minden mást elfeledtetett."

Copyright © 2014 Metallica Hungarica - The First Hungarian Chapter. All Rights Reserved.